EEVAN EVÄÄT

Yhtenä helteisenä aamuna suihkussa seistessäni ryhdyin miettimään ihmetekoja. Tai oikeastaan nimenomaisesti Kaanaan häitä, ja Jeesuksen ihmetekoa, jossa hän muutti veden viiniksi.

Raamatun kertomuksessa sanotaan, että Jeesus oli mennyt äitinsä kanssa häihin. Hääpaikalla tunnelma latistui nopeasti, kun huomattiin, että tarjoilua oli kyllä varattu riittävästi, mutta juomasta oli puute.

Tämän kesän helteissä on jano yllättänyt enemmän kuin kerran. Tunnistan siis hädän. Ja häissä vielä! Suomen kesässä myös häät ovat tuttu ilmiö ja jokainen vähänkin Tosi-TV:tä seurannut tietää, miten tärkeää on, että häissä asiat sujuvat ja hääväki on tyytyväistä. Ei siis ihme, että Kaanaan hääväki oli huolissaan.

Tuohon aikaan oli tapana ruokailla puoli-istuvassa asennossa lattialla. Juhlissa, kuten vaikka häissä, saattoi olla tungosta ja silloin ruokailtiin kirjaimellisesti naapurin jalat suussa. Jalkojen pesu ennen ruokailua ei siis ollut mitenkään turha rituaali. Ja oli selvää, että häävalmisteluissa oli myös varattu vettä jalkojen pesuun ennen ruokailua.

Vesi tuskin oli juomakelpoista, sehän oli varattu jalkojen pesuun. Mutta Jeesuksen äiti, Maria, uskoi lujasti poikansa kykyihin vaikuttaa asioihin ja pyysi tätä auttamaan. Ja Jeesus pelasti juhlat muuttamalla jalkojen pesuun tarkoitetun veden viiniksi. Veden muuttaminen viiniksi ei ollut kauhean näyttävä temppu, siihen ei liittynyt mitään ¨kuolleet kävelevät abrakadabra¨ -showmeinikiä. Se oli yksinkertainen ratkaisu arkiseen ongelmaan.

Sellaiset arjen ihmeet ovatkin mielestäni parhaita. Kun huomaamme läheisellämme jonkin pulman ja ratkaisemme sen, kun kerran voimme.

Mahdollisuuksia ihmetekoihin tarjoutuu joka päivä. Helteestä uupuneena seisoin marketin kärrykatoksessa, enkä löytänyt kukkarostani kolikkoa kärryn lainaamiseen. Takaa saapui mies, joka ojensi minulle kärrypoletin ja sanoi ole hyvä. Pulma ratkesi.

Iltakävelyllä panin merkille, että joku huomaavainen naapurini (tai useampi) oli sirotellut vesiastioita siileille, oraville ja muille kaupunkiympäristön eläimille, jotka kuuman ja kuivan kesän aikana totisesti ovat kaivanneet ihmisten apua. Elämää pelastavia ihmetekoja. Yksinäiselle ihmiselle myönteinen kohtaaminen voi olla se juttu, joka valaisee koko päivän. Ja siihen me sentään pystymme kaikki – ystävälliseen tervehdykseen, hymyyn ja katseeseen. Jokainen voi olla ihmeiden tekijä. Eiköhän ryhdytä!

Skip to content