EEVAN EVÄÄT: Turku Mad Pride 2017

Turku MAD Pride -tapahtuma juhlisti syksyn alkua Turussa keskiviikkona 16.8. Tapahtuma pyrkii murtamaan psyykkisesti sairastuneisiin liittyviä ennakkoluuloja ja herättämään kes-
kustela mielenterveyshoidon tilasta. MAD Pride järjestettiin Turussa nyt toisen kerran, ensimmäinen kerta oli vuonna 2014. ITUn lisäksi järjestäjinä olivat myös Mielenterveyden kes-
kusliitto, Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset FinFami ja Lounais-Suomen syömishäiriöyhdistys.

Tapahtuman avasivat Mielenterveysden keskusliiton valtuuston puheenjohtaja Jyrki J. Nie-
minen ja ITUn puheenjohtaja Veli-Matti Saajala. Ohjelmassa oli musiikkia Mummin kullat, Max Beans, Pesusienet ehdolla ja Yleislakko -bändeiltä. Hanna Dufva Joogakerttulista ohjasi asfalttijoogaa.

Ensimmäinen MAD Pride -tapahtuma järjestettiin Torontossa vuonna 1993. Suomen ensimmäinen MAD Pride Tapahtuma järjestettiin Turussa 9.8.2014. Järjestäjänä oli Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry. Sittemmin MAD Pride -tapahtumia on järjestetty mm. Tampereella ja Salossa. Turku MAD Pride oli hullunhauska piknik ja kreisibailausta mm. hyvän musiikin tahdissa, ennakkoluulottomassa seurassa. Speakers Cornerissa kuultiin puheenvuoroja mm. Mika Reinikaiselta, Jari Suomiselta ja mielenterveystyön tutkija Mari Lahdelta. Päivän kruunasi hieno sää. Speakers Cornerissa pohdittiin, onko mielenterveyspalveluissa mitään mieltä ja Varsinais-Suomen Mielenterveysomaiset FinFamin ennakkoluulomölkyssä heitettiin kumoon mielenterveysongelmia kos-
kevia ennakkoluuloja. Päivän ohjelma päättyi MAD Pride kulkueeseen.

On sairauksia, joista voidaan puhua ääneen, ja usein asian julkituominen avaa ystäville ja läheisille mahdollisuuden auttaa ja tukea. Julkkikset voivat kertoa syöpädiagnoosistaan esimerkiksi lehtihaastattelussa. Sen sijaan psyykkinen sairaus halutaan kärsiä yleensä salassa häpeän takia. Pahimmillaan häpeä voi estää hakemasta hoitoa ja apua psyykkisiin ongelmiin. Kuitenkin vaikeastakin sairaudesta huolimatta on mahdollista elää hyvää elämää, sillä ihminen voi aina kehittyä ja toipua.

Hyvä elämä tarkoittaa kokemusta elämän mer-
kityksellisyydestä ja tyydyttävyydestä. Jokainen on oman elämänsä paras asiantuntija, ja vain ihminen itse voi tietää, mitä hyvä elämä juuri hänelle tarkoittaa. Toivo on yksi toipumisen peruslähtökohta. Toivo syntyy vuorovaikutuksessa toisten kanssa. Selviytymistarinat, vertaistuki ja omista vahvuuksista ja mahdollisuuksista puhuminen herättävät toivoa. Vertaisen tuki ja kokemusasiantuntijan esimerkki on toipu-miselle korvaamatonta.

Ennakkoluuloihin ja värittyneisiin asenteisiin voi törmätä jopa lääkärin vastaanotolla. Kun ihminen sairastuu psyykkisesti, häntä saatetaan pitää psyykenpotilaana koko loppuikänsä. Lehdessä kerrottiin hiljattain naisesta, jonka potilastiedoissa oli vanha merkintä mielenterveysongelmista. Kun hän meni lääkärille valittamaan kipeästä polvesta, lääkäri kirjoitti tie-
toihin, että kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastava potilas tuli vastaanotolle polven vuoksi. Psyykkinen sairaus nousee monesti esille sellaisissakin asioissa, joissa sillä ei ole mitään merkitystä.

Moni itulainen pohti etukäteen, ettei taida keh-
data lähteä marssille. Lopulta tosi moni liittyi sittenkin kulkueeseen, koska väkijoukossa oli helppo lähteä mukaan. Se juuri Mad Pridessa on ideana: joukossa voi olla oma itsensä ja kantaa kylttiä ilman häpeää.

Talkoovoimin tehty tapahtuma kuvasti myös sitä, miten tärkeää vertaistuki on kuntoutumisessa. Turku MAD Pridessä oltiin ihmisiä toinen toisillemme, eikä kukaan kysynyt, että mitäs sinä sairastat. Tämä kokemus oli hieno, se kantaa hyvää mieltä pitkälle synkkään syksyyn, ja järjestämme Turku MAD Priden ensi vuonna uudestaan.

vastaava ohjaaja Eeva Siivonen

Skip to content