Puheenjohtajan palsta

Aluevaalit ovat vuodenvaihteen puheenaihe. Tämän vuosituhannen alusta saakka valmisteltu sosiaali- ja terveyshuollon kokonaisuudistus saavuttaa lakipisteensä ensi vuonna tammikuun 23. päivänä. Silloin valitaan kaikille hyvinvointialueille aluevaltuustot. Ne vastaavat sosiaali- ja terveydenhuoltoa sekä palo- ja pelastustoimea koskevasta päätöksenteosta omalla alueellaan maaliskuusta 2022 alkaen. Jatkossa sekä perusterveydenhoito, erikoissairaanhoito ja sosiaalipalvelut yhdistetään, mikä on suuri muutos. Aluevaalien tulos siis vaikuttaa vaikuttaa jatkossa jokaisen arkeen. Aluevaaleissa kannattaa siis äänestää oman itsensä takia.

Aluevaltuutetuilla on merkityksellinen rooli, sillä uuden järjestelmän ensimmäisinä kuukausina linjataan keskeisiä asioita. Käytännössä kyse on rahanjaosta ja jokaiselle suomalaiselle tärkeistä palveluista.

Sote-uudistus tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että vuoden 2023 alusta lukien vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisestä siirtyy kunnilta ja kuntayhtymiltä 21 hyvinvointialueelle. Aluevaalit järjestetään kaikilla hyvinvointialueilla.

Äänestämällä voit vaikuttaa tulevan sote-uudistuksen toteutukseen eli siihen, miten mm. sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut järjestetään Varsinais-Suomen hyvinvointialueella. Ennakkoäänestys aluevaaleissa on 12. – 18.1.2022 ja varsinainen äänestyspäivä on 23.1.2022. Aluevaltuustot aloittavat toimikautensa 1.3.2022. Aluevaltuuston toimikausi on neljä vuotta. Oletko ajatellut äänestää?

Tiistaina 11. tammikuuta kello 17 alkaen ITUn virtuaalisessa Kohtaamispaikassa järjestetään vaalipaneeli, jonka aiheena on mielenterveyden edistäminen. Tule mukaan keskustelemaan mielenterveyden edistämisestä!

t. Vellu

Skip to content