YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT
Voimassaolon alku: 04.06.2024
1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka
Mielenterveysyhdistys ITU ry, Turku
2. Yhdistyksen tarkoitus ja toiminnan laatu
Yhdistyksen tarkoituksena on edistää mielenterveyttä, yhdistää ja aktivoida varsinaissuomalaisia mielenterveystoipujia sekä toimia alueensa mielenterveystyön kehittämisen verkostoissa. ITU tulee sanoista itsetunto, turvallisuus, uudistuminen. Kaikki yhdistyksen toiminta perustuu vertaistukeen ja kokemusasiantuntijuuteen.
Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää kohtaamispaikka-, vertaistuki- ja kokemusasiantuntijatoimintaa. Yhdistys toimii yhteistyössä toiminta-alueensa muiden mielenterveystoimijoiden kanssa sekä harjoittaa tiedotus ja julkaisutoimintaa. Yhdistys järjestää tarkoituksen toteuttamiseksi voittoa tavoittelematta vertaistuki- ja ateriointipalvelua, keskustelu ja valitustilaisuuksia, eri harrastusalojen kerhoja, opintotoimintaa sekä retkiä ja matkoja jäsenilleen.
Toimintaansa varten yhdistys voi omistaa tai vuokrata toimintaansa varten tarpeellista kiinteää omaisuutta, toimitiloja sekä palkata henkilökuntaa. Yhdistys voi tehdä kuntien ja kuntayhtymien kanssa sopimuksia palveluiden tuottamisesta. Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi ottaa vastaan avustuksia, lahjoituksia ja testamentteja, sekä voi asianmukaisen luvan saatuaan toimeenpanna arpajaisia ja rahankeräyksiä.
3. Jäsenet
Yhdistykseen varsinaiseksi jäseneksi voidaan hyväksyä henkilö, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen. Kannattavaksi jäseneksi voidaan hyväksyä yksityinen henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö, joka haluaa tukea yhdistyksen tarkoitusta ja toimintaa. Varsinaiset jäsenet ja kannattavat jäsenet hyväksyy hakemuksesta yhdistyksen hallitus.
Kunniapuheenjohtajaksi tai kunniajäseneksi voidaan hallituksen esityksestä yhdistyksen kokouksessa kutsua henkilö, joka on huomattavasti edistänyt ja tukenut yhdistyksen toimintaa.
Hallitus voi erottaa jäsenen yhdistyksestä, jos jäsen
- on jättänyt erääntyneen jäsenmaksunsa maksamatta kuluvana tai sitä edeltävänä vuotena
- on rikkonut yhdistyksen tiloissa ja tilaisuuksissa noudatettavia järjestyssääntöjä, jotka vahvistaa hallituksen esityksestä yhdistyksen kokous
- on muulla tavalla jättänyt täyttämättä ne velvollisuudet, joihin hän on yhdistykseen liittymällä sitoutunut
- on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä
- ei enää täytä laissa taikka yhdistyksen säännöissä mainittuja jäsenyyden ehtoja
4. Liittymis- ja jäsenmaksu
Varsinaisilta jäseniltä ja kannattavilta jäseniltä perittävän liittymismaksun ja vuotuisen jäsenmaksun suuruudesta erikseen kummallekin jäsenryhmälle päättää syyskokous. Kunniapuheenjohtaja ja kunniajäsenet eivät suorita jäsenmaksuja.
5. Hallitus
Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu syyskokouksessa valitut puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja ja 6 muuta varsinaista jäsentä sekä 3 varajäsentä. Kaksi hallituksen jäsenistä on asiantuntijajäseniä.
Hallituksen puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan toimikausi on kaksi kalenterivuotta valintapäätöstä seuraavan kalenterivuoden alusta, valintapäätökset tehdään siten, että puheenjohtaja valitaan parittomina ja varapuheenjohtaja parillisina vuosina.
Hallituksen jäsenen toimikausi on kaksi kalenterivuotta siten, että puolet hallituksen jäsenistä on erovuoroisia vuosittain. Hallituksen varajäsenen toimikausi on yksi kalenterivuosi. Hallitus ottaa keskuudestaan tai ulkopuoleltaan sihteerin ja muut tarvittavat toimihenkilöt.
Yhdistyksen kirjanpidon hoitaa hallituksen valitsema tilitoimisto. Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii. Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaanluettuna on läsnä. Äänestykset ratkaistaan ehdottomalla ääntenenemmistöllä.
Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
6. Yhdistyksen nimen kirjoittaminen
Yhdistyksen nimen kirjoittaa toiminnanjohtaja yksin, tai hallituksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja yhdessä.
7. Tilikausi
Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi.
8. Yhdistyksen kokoukset
Yhdistyksen kokoukseen voidaan osallistua hallituksen tai yhdistyksen kokouksen niin päättäessä tietoliikenneyhteyden avulla kokouksen aikana. Yhdistyksen kokoukseen voivat osallistua ne jäsenet, jotka ovat ilmoittautuneet osallistumaan kokoukseen ennen hallituksen määräämää viimeistä ilmoittautumispäivää.
Yhdistys pitää vuosittain kaksi varsinaista kokousta. Yhdistyksen kevätkokous pidetään ennen toukokuun loppua ja syyskokous ennen syyskuun loppua hallituksen määräämänä päivänä. Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella varsinaisella jäsenellä, kunniapuheenjohtajalla ja kunniajäsenellä yksi ääni. Kannattavalla jäsenellä on kokouksessa läsnäolo- ja puheoikeus. Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
9. Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen
Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään seitsemän vuorokautta ennen kokousta jäsenille postitetuilla kirjeillä tai sähköpostitse.
10. Varsinaiset kokoukset
Yhdistyksen kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
1. kokouksen avaus
2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa
kaksi ääntenlaskijaa
3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. hyväksytään kokouksen työjärjestys
5. esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja tilintarkastajan lausunto
6. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
7. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.
Yhdistyksen syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
1. kokouksen avaus
2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa
kaksi ääntenlaskijaa
3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. hyväksytään kokouksen työjärjestys
5. vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä liittymis- ja jäsenmaksujen
suuruudet seuraavalle kalenterivuodelle
6. valitaan hallituksen puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja muut jäsenet erovuoroisten
tilalle
7. valitaan tilintarkastusyhteisö ja vastuullinen tilintarkastaja
8. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.
Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen kevät- tai syyskokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.
Yhdistyksen ylimääräinen kokous pidetään hallituksen määräämänä päivänä, kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous on pidettävä viiden viikon kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty hallitukselle.
11. Yhdistyksen työntekijät
Yhdistyksen työntekijät ottaa ja erottaa hallitus. Yhdistyksen puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja hänen estyneenä ollessaan on toiminnanjohtajan esimies. Toiminnanjohtaja on muiden työntekijöiden esimies. Toiminnanjohtaja vastaa yhdistyksen hallinnosta hallituksen alaisuudessa ja toimii hallituksen sihteerinä, mikäli hallitus näin päättää.
12. Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen
Sääntömuutoksen hyväksytyksi tulemiseen vaaditaan 3/4 enemmistö kokouksessa annetuista äänistä. Yhdistys voidaan purkaa, jos purkamista kannattaa vähintään 3/4 yhdistyksen kokouksessa äänistä. Siinä kokouksessa, jossa tehdään päätös yhdistyksen purkamisesta, on myös päätettävä, miten yhdistyksen sitoumuksien kanssa menetellään ja kenen vastuulle jätetään niiden selvittäminen sekä miten yhdistyksen varat käytetään mielenterveyttä edistäviin tarkoituksiin.